El darrer passllarg



 Germans Peñaranda Granollers anys '50


Lluís Peñaranda i Pons, Barcelona 29 de desembre de 1947 - Figueres 14 de desembre de 2010
La seva última participació a l’exposició col·lectiva: “meridiàgranollersanys70 ART DE CONCEPTE I ACCIÓ” al Museu de Granollers ha estat, com un tancar el cercle, doncs en Lluís visqué anys d’infantessa i joventut a la vila de Granollers.
Inicià el seu aprenentatge al 1959 al taller del pintor V. Casals i Grau a Granollers, el 1964 es trasllada a Barcelona. Va passar per l’Escola Massana fent dibuix, pintura Publicitat i disseny Gràfic.
Las seves primeres exposicions col·lectives foren: “Poema dinou” Cantonigròs 1966, “Art Jove a Granollers” 1968, “Iª Mostra d’Art a la Sagrera” Barcelona 1969.
Fa la primera exposició individual a Torelló el 1970 a la galeria La Lliça “Comunicació 70”.
El 1970 participa conjuntament amb Daniel Lleixa, Marta Ros, Josep Plandiura, Jordi Vallès i Ramon Viñas a la fundació de “Formes d’avui”, un grup creat per comunicar una sèrie de sensibilitats a nivell plàstic i aconseguir així una connexió d’inquietuds, com l’exposició a la que sota el títol “home-forma” fa a l’Escola d’Enginyers Universitat de Barcelona al maig 1971.
Interessat en l’avantguarda conceptual viatge a Alemanya amb F. García Sevilla per assistir a la “Documenta” a Kassel. Klee, Kandinsky i els futuristes italians són els elements dels quals parteix per crear un univers propi.
El 1971 fa una exposició individual "Dibuixos environaments" a “Caixa d’Estalvis de Sabadell” a Granollers, on hi ha una mostra a l’exposició actual. Foren anys grisos però fou els inicis en l’impuls de l’art conceptual i contemporani a Catalunya.

L’exposició es compon de dos períodes.
Concepte i acció (1971-1973)
L’any 1971 a Granollers per primera vegada es recupera la totalitat d’obres i accions dutes a terme a la ciutat, es fan les primeres instal·lacions artístiques a la Porxada “Muntatge al carrer“ amb la “ I Mostra Internacional d’Art Homenatge a Joan Miró” acompanyada del “I Concurs d’Art Jove”.
Va ser l’inici de cinc anys d’intensa activitat, amb un gruix important d’artistes que formarien part de la generació d’art pobre i conceptual a Catalunya: Carlos Pazos, Ferran García Sevilla, Àngel Jové, Joan-Pere Viladecans, Sílvia Gubern, Lluís Utrilla, Josep Ponsatí, Jordi Benito, Lluís Peñaranda,  Vicenç Viaplana, Xavier Vilageliu, Francesc Sastre, Magda González, Paco Merino i Albert Granado entre d’altres.
En la mostre del cinema experimental i hagué una presència destacada d’autors com ara Joan Corbera, Albert Granado, Jaume Ortuño, Jordi Pagès, Josep Circuns, Lambert Botey, Albert Abril, o Francesc Martí entre d’altres.

Del happenig al postconceptual (1974-1979).
L’any 1974 a la mà dels artistes Arranz-Bravo i Bartolozzi va tenir lloc el primer happening a Granollers, l’any següent 1975 fou dirigit per Salvador Dalí.

L’exposició recupera un gruix important de treballs conceptuals i documents d’època que són testimoni de les activitats que van protagonitzar un dels períodes artísticament més fèrtils de l’art català de les últimes dècades.
Per últim dir que l’exposició a Granollers seguirà oberta durant alguns mesos més del 1012.




Museu Granollers 










Granollers 1971/2010




Cotó de llum 1993





Photo©Jordi Bover